De nieuwe Freya

13 mei

Ernstig, grondig, bedachtzaam. Die indruk wil Vlaams Minister Freya Van den Bossche (39) tegenwoordig maken. Wie had tien jaar geleden geloofd dat ‘Freya’ haar babe-imago ooit zou kwijtraken? Maar zowel privé als politiek stond er een nieuwe vrouw op.

Luc Van den Bossche was in de jaren negentig een zwaargewicht binnen de socialistische partij. In 2000 kwam zijn dochter Freya voor het eerst in de belangstelling. Voor het VRT-programma ‘Bracke & Crabbé’ nam ze deel aan een debatwedstrijd met kinderen van politici. Dankzij haar uitstraling en goede voorbereiding won ze de wedstrijd met glans. Kort erop werd ze verkozen in de Gentse gemeenteraad. Haar politieke carrière nam een vliegende start.

Heel wat zonen en dochters van politici verschenen de afgelopen jaren op verkiezingslijsten. Maar alleen Freya Van den Bossche deed haar vader volledig vergeten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Hilde Claes of Manou Eyskens. Van den Bossche junior heeft zelfs geen familienaam meer nodig. Iedereen in Vlaanderen weet wie ‘Freya’ is.

foto freya(Freya Van den Bossche met Karin Temmerman)

Babe

Aanvankelijk buitte Freya haar uiterlijk graag uit. Op haar eerste verkiezingsaffiche poseerde ze uitdagend met opgetrokken rok en blote benen. Ze sierde allerlei tijdschriftcovers in gewaagde poses en kledij. De jonge politica paste perfect bij de socialistische kopstukken van toen, de mediagenieke ‘teletubbies’.

Maar als jong minister maakte Van den Bossche een paar serieuze flaters. Zo noemde ze de Nederlandse regeringsleden in een interview “stijf, truttig en kleinburgerlijk”. Tijdens een live-uitzending op Radio Donna kon ze niet antwoorden op een simpele rekenvraag. Het beruchte ‘stookoliedossier’ vormde een pijnlijk dieptepunt. In 2006 leende de stookoliesector 100 miljoen euro aan de federale regering. Volgens begrotingsminister Van den Bossche was dit een ‘korting’ voor de consument, die de regering niet hoefde terug te betalen. Maar de regering moest het bedrag wel degelijk terugstorten aan de stookoliesector. Dat bleek uit een contract dat mede was ondertekend door… Van den Bossche zelf.

Haar geloofwaardigheid kwam in het gedrang. Dat besefte de minister heel goed. Ze koos radicaal voor meer inhoud en minder verpakking. Sindsdien verschijnt de Gentse nog amper in de ‘boekskes’. In kranteninterviews praat ze enkel over politiek. Op die manier profileert Van den Bossche zich als een ernstige vakminister. Zo prees Liesbeth Homans (N-VA) haar gisteren in het VRT-programma ‘Het beloofde land’ uitgebreid om haar dossierkennis. Bij Terzake discussieerde Van den Bossche deze avond – nogal ironisch – met haar ontdekker Siegfried Bracke (N-VA) over de loonkosten in ons land.

freya benen(Verkiezingsbeeld uit 2000)

Te snel omhoog

Freya Van den Bossche begon haar loopbaan als medewerkster van de Gentse burgemeester Frank Beke. Na haar eerste verkiezingscampagne werd ze schepen van Onderwijs in Gent. Drie jaar later mocht ze ‘federaal minister’ op haar visitekaartje schrijven. In 2005 werd ze vicepremier en minister van Begroting. Zo was ze op haar dertigste een van de machtigste politici van het land. “Het was héél snel héél veel”, gaf ze onlangs toe.

Sinds 2009 is Van den Bossche Vlaams Minister van Energie en Wonen. Ze kreeg die mooie ministerpost omdat ze een stemmenkanon is. In 2003 haalde ze maar liefst 105.000 voorkeurstemmen in Oost-Vlaanderen, haar beste score ooit. Bij de laatste verkiezingen in 2009 zakte ze onder de 50.000. Maar Freya blijft populair bij alle lagen van de bevolking. Daardoor behoort ze nog altijd tot de partijtop.

Mama

Freya’s liefdesleven verliep in het begin stormachtig. Ze had een knipperlichtrelatie met haar Duitse vriend Tobi, die haar twee dochters schonk, Ariane (15) en Billie (9). Later trouwde ze met haar kabinetsmedewerker Dennis. Het koppel scheidde drie maanden na hun sprookjeshuwelijk in Thailand.

Vandaag heeft Van den Bossche rust en stabiliteit gevonden. Ze woont met haar partner, filmregisseur Willem Wallyn (53), in een stijlvol herenhuis in het centrum van Gent. Samen kregen ze een zoon, Moses (4). Willem heeft ook twee kinderen uit een vorige relatie. Van den Bossches ex-vriend Tobi is peter van Moses en woont regelmatig een tijdje in. Het gezin mijdt evenwel elke media-aandacht. Op 1 mei vorig jaar postte Van den Bossche op Facebook een foto van de zelfgemaakte jurk van haar oudste dochter. Daarbij zorgde mama ervoor dat het gezicht van Ariane netjes buiten beeld bleef.

Burgemeester van Gent?

Na meer dan tien jaar toppolitiek rijst de vraag welke ambities Van den Bossche nog koestert. Op politiek vlak heeft ze bijna alles bereikt. Volgens ingewijden droomt Freya van het burgemeesterschap in haar thuisstad Gent. Ten laatste in 2018 hangt de lokale burgervader Daniël Termont zijn sjerp aan de haak.

Van den Bossche, ook voorzitter van de Oost-Vlaams sp.a, heeft zeker voldoende ervaring om Termont op te volgen. Maar wellicht is huidig schepen Tom Balthazar ook kandidaat. En er kan altijd een derde hond in het kegelspel komen: Karin Temmerman bijvoorbeeld, sp.a-fractieleider in de Kamer maar ook boezemvriendin van Freya.

In elk geval wil Freya Van den Bossche politiek actief blijven. “Mijn afscheid is nog niet voor morgen”, zo liet ze recent verstaan.

 

Foto: Facebook Freya Van den Bossche

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: