Lesbisch kerkhof opent in Berlijn

28 apr

Dit artikel verscheen eerder in aangepaste vorm op Apache.be

Toen Duitse kranten op 1 april berichtten over de oprichting van een lesbisch kerkhof in Berlijn, dachten heel wat lezers vermoedelijk aan een flauwe aprilgrap.

Een paar dagen later blijkt het tegendeel wanneer een honderdtal mensen opdaagt voor de officiële inwijding van de begraafplaats in de wijk Prenzlauer Berg. De vogeltjes fluiten, de zon schijnt door de bomen. Het publiek bestaat bijna uitsluitend uit vrouwen, grotendeels met grijs of geverfd haar. Ze staan op een terrein van 400 m² dat plaats biedt aan 80 graven of urnen. Het bestuur van het evangelische Georgen-kerkhof stelde het terrein gratis ter beschikking in ruil voor het onderhoud van de voordien verwilderde plek. Met een startkapitaal van 15.000 euro werden een spiraalvormig pad en een zitbank aangelegd. Veel meer valt er voorlopig niet te zien. Er ligt nog geen enkele vrouw onder de grond maar de eerste reserveringen lopen naar verluidt al binnen.

foto 1

Het project werd opgestart door de vrouwenstichting SAPPhO. Die stichting organiseert woonprojecten voor lesbische vrouwen en ijvert ervoor dat ‘het vermogen van lesbische vrouwen in lesbische handen blijft’. De initiatiefnemers stelden vast dat er onder oudere lesbische vrouwen vraag is om overledenen te herdenken en nabestaanden te ontmoeten op een plek die uitdrukking geeft aan hun lesbische levenswijze. “Wij willen na de dood begraven worden met de vrouwen die we kenden en geliefd hebben”, stelt projectwoordvoerster Astrid Osterland.

Niet elke vrouw kan op het ‘Lesbenfriedhof’ begraven worden. “Enkel vrouwen die van vrouwen houden, komen in aanmerking”, legt Osterland uit. “Voor de selectie doen we beroep op ons netwerk van 500 vrouwen. Maar mannen kunnen natuurlijk altijd het graf van hun zus bezoeken.”

foto 2Wiskunde

“Ik hou van kerkhoven”, roept Usah Zachau, contactpersoon voor geïnteresseerde vrouwen, enthousiast vanop de pas aangelegde zitbank. Zachau vertelt de toehoorders hoe ze in haar kindertijd graag op begraafplaatsen speelde en picknickte. Als lerares nam ze haar leerlingen liefst mee naar het kerkhof naast de school. Zo bestond de les wiskunde erin om graven af te meten. “Ik ben erg blij dat ik hier binnenkort (gelach), euh, later, samen met andere zusters kan begraven worden”, getuigt ze. Nieuwe levensvormen maken nieuwe afscheidsrituelen noodzakelijk, zo luidt het.

“Tegenwoordig is alles mogelijk, alles is normaal, althans voor mij”, zegt een voorbijwandelende man op het kerkhof. Een ouder koppel bekijkt het tafereel minder enthousiast. “Holebi’s zeggen altijd: ‘we leven in het midden van de samenleving’. Waarom isoleren ze zich hier dan”, vraagt de vrouw zich af. “Iedereen moet altijd gelijkberechtigd worden, iedereen moet gelijk zijn, maar blijkbaar niet als ze dood zijn”, zucht haar echtgenoot onbegrijpend.

De evangelische kerk is niettemin opgetogen met de komst van het lesbisch kerkhof. “Onze kerkhoven staan open voor iedereen die ons kerkhofreglement erkent”, vertelde Volker Jastrzembski, woordvoerder van de lokale evangelische kerk aan de Berliner Zeitung. Bovendien vangt het initiatief het overschot aan kerkhoven in de stad een beetje op.

Het liberale Berlijn vormt al lange tijd een aantrekkingspool voor holebi’s. In München en Hamburg bestaan al kerkhoven voor vrouwen. Maar dit lesbische kerkhof is het eerste van Duitsland, en vermoedelijk wereldwijd. “Deze plek vormt voortaan een extra reden om een reis naar Berlijn te ondernemen, zelfs wanneer het je laatste reis kan zijn”, besluit een van de oprichtsters.

 

Interessant artikel? Neem een abonnement op Apache!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: