De Morgen in Oekraïne

5 mrt

De redactie van De Morgen is opnieuw verhuisd: van de nagelnieuwe lokalen in Kobbegem naar Kiev. Die indruk krijgt alvast de lezer die de berichtgeving over Oekraïne in de krant volgt.

In Vlaanderen hield zich de voorbije jaren bijna niemand intensief met Oekraïne (of zelfs Rusland) bezig. En plots moeten alle journalisten, niet enkel van de buitenlandredactie, dagenlang schrijven over dat vreemde land waar ze vermoedelijk nog nooit zijn geweest.

00003881(Krantenloze boekhandel in Lviv)

Even kijken naar de stukken over Oekraïne die in de laatste acht edities van De Morgen verschenen:

De maandagkrant (24/2) begint met een standpunt van Koen Vidal (1), chef buitenland en gerenommeerd Afrika-expert. Buitenlandjournalist Lode Delputte* (2), specialist Zuid-Amerika en Zuid-Europa, schrijft over de diplomatieke gevolgen van de crisis (‘Alle blikken gericht op internationale gemeenschap’). Het interview met de Oekraïense journaliste Olga Pereverzeva komt uit de pen van Maarten Rabaey (3), onder wiens naam in de weekendkrant meestal staat ‘volgt de gebeurtenissen in Europa én Amerika op de voet’, toch wel een behoorlijke stunt voor één mens.

De volgende dag (dinsdag 25/2) schrijft Rabaey opnieuw twee stukken (‘Moskou zegt Kiev de wacht aan’ en ‘Spanning stijgt op strategisch Krimschiereiland’).

Weer een dag later (woensdag 26/2) is Rabaey nog steeds van dienst, zo blijkt uit een ‘Q&A’ met Marcel de Haas. Onder het stuk ‘Spanning stijgt op het schiereiland’, quasi dezelfde titel als de dag voordien, staan Belga en Remy Amkreutz (4), de onderwijsspecialist van De Morgen, vermeld als auteurs.

Op donderdag 27/2 schrijft enkel Bert Lanting, de (tijdelijke) reporter van de Volkskrant in Oekraïne, over de crisis (hoewel bij het artikel staat dat Lanting zijn stuk in Brussel schreef).

Vrijdag 28/2 meldt Koen Vidal vanuit Brussel in zijn artikel ‘Eén vonk te veel en de Krim ontploft’ op realistische toon: “rondom het parlement kwam een verontrustende geruchtenstroom op gang”. Olaf Koens, de fantastische Ruslandcorrespondent van de Volkskrant, die gewoon in het vliegtuig springt als ergens in de voormalige Sovjet-Unie een bom ontploft, zorgt voor een reportage over etnische Russen en Tataren op de Krim. Stieven Ramdharie van de Volkskrant schrijft – ook vanuit Brussel – ‘Rusland brengt troepen in paraatheid’.

Zaterdag 1/3 bezet Koen Vidal de voorpagina met het stuk ‘Oorlog op de Krim komt dichterbij’, dieper in de krant volgt zijn analyse ‘Poetin laat crisis op de Krim escaleren’. Daarnaast bevat de krant ook een interview met de Nederlander Derk Sauer (‘Geef de Krim terug aan Rusland’) door Tim Van der Mensbrugghe (5), die geweldig geestig schrijft over recepties en feestjes maar de voorbije weken ook over Mexico en Italië mocht berichten.

Dit weekend hield onderwijsspecialist Remy Amkreutz de wacht in Kobbegem. In de maandagkrant (3/3) schrijft hij een stuk op de voorpagina, een analyse (‘wij gaan niet sterven voor Oekraïne’) en de bijschriften bij een fotoreeks. Daarnaast zorgt Koen Vidal voor een standpunt en interviewt politiek journaliste Ann De Boeck (6) Karel De Gucht. Verder publiceert De Morgen die dag 3 vragen over de Krim die rechtstreeks afkomstig zijn uit Het Laatste Nieuws, dé referentie voor buitenlands nieuws. Vreemd genoeg bevatte het oorspronkelijke stuk in HLN niet drie maar viér vragen. Het antwoord op ‘Werd er eerder al om het grondgebied gestreden?’ werd de lezer van De Morgen onthouden. Ten slotte verschijnt maandag ook een opinie van de op korte tijd onmisbaar geworden Lien Verpoest, Oost-Europa-experte aan de KU Leuven (‘Voor de Russen is de Krimcrisis logisch en consequent’).

HLN Oekr ma(Onderaan: 4 vragen over de Krim, HLN 1/3/2014)

Maar De Morgen van gisteren (dinsdag 4/3) vormde het absolute hoogtepunt voor liefhebbers van Oekraïne. Op de voorpagina verschijnt een artikel van acht alinea’s, geschreven door maar liefst vijf journalisten: buitenlandjournalisten Ayfer Erkul (7), Lode Delputte, politiek journalisten Tine Peeters (8) en Roel Wauters (9) en Philip Gallasz (10). Delputte komt daarnaast met een achtergrondstuk (‘Kruitvat met ziel’) en een kort stukje over Poetin (‘de grootste geopolitieke ramp van de 20ste eeuw’). Delputte en Gallasz schrijven samen ‘Het berekende risico van Poetin’, Wauters interviewt Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en ook Peeters zorgt voor een analyse (‘Europa vecht met zichtzelf op de Krim’). De korte stukjes ‘Roebel keldert, beurzen zakken’ en ‘Op papier winnen de Russen’ komen van Sofie Vanlommel (11), die in dezelfde editie ook op de cannabislolly’s en condooms in Limburgse carnavalstoeten wijst.

DM 4 maart
(Alle hens aan dek, DM 4/3/2014)

En ten slotte verheugen de lezers van De Morgen zich natuurlijk dagelijks over de meningen van Hugo Camps (12) en Yves Desmet (13) over de revolutie in Oekraïne.

Samengevat schreven de voorbije 8 edities dus 13 journalisten van De Morgen over Oekraïne, de vele bijdragen uit de Volkskrant én Het Laatste Nieuws niét meegerekend.

DM landschap(Linksboven: het nieuwe landschapskantoor van De Morgen, DM 28/2/2014)

Voor alle duidelijkheid: het valt toe te juichen dat De Morgen uitgebreid over de crisis in Oost-Europa bericht. Evenmin betekent dit alles dat de gepubliceerde artikelen in De Morgen slecht zijn. Maar wanneer 13 verschillende journalisten, die vermoedelijk geen Russisch of Oekraïens spreken en wellicht nog nooit in Oekraïne zijn geweest**, vanuit hun landschapskantoor in Kobbegem (zie vrijdagkrant) over de crisis in Oekraïne berichten, ontstaat toch het vermoeden dat al die mini-stukjes niet bijzonder diepgaand of origineel zijn. En dat terwijl op de website van MO* gewoon één lang en verhelderend stuk over de crisis van David Krieckemans beschikbaar is.

Een redactie in verspreide slagorde, het doet een beetje denken aan de houding van de EU in Oekraïne.

* Correctie 07/03: Dit artikel werd geschreven door economiejournalist Lieven Desmet (LID), niet door Lode Delputte (LD). Bijgevolg berichtten niet 13 maar 14 journalisten van De Morgen in de bewuste periode over de crisis in Oekraïne.

** Aanvulling 31/03: Via Twitter laat Maarten Rabaey weten dat hij en een collega in december voor De Morgen verslag uitbrachten vanuit Kiev. Mooi zo! De Oekraïne-expertise van de 12 andere collega’s blijft me evenwel onduidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: