Mogen ministers op hun kabinet slapen?

21 feb

Berichten uit het buitenland overnemen zonder de taal te kennen, houdt risico’s in.

Zo titelt De Morgen vandaag (vrijdag 21/02): ‘Duitse ministers besparen met bed op kantoor’. “Angela Merkel mag zich gelukkig prijzen met de zuinigheid en werkvlijt die vier van haar ministers tentoonspreiden”, jubelt de journaliste. “Op die manier willen ze besparen op de huur en hun tijd weg van huis zo efficiënt mogelijk invullen”. De krant eindigt met een citaat (dat ik nergens terugvind) van minister van Familie Manuela Schwesig (SPD): “Mijn reistijd is aanzienlijk verminderd”.

foto

Hierbij wordt de indruk gewekt dat de Duitse ministers de staatskas op die manier geld besparen. Maar dat was helemaal niet het punt dat Der Spiegel in zijn editie van zondag(!) maakte. De meeste Duitse politici hebben namelijk een tweede woning in Berlijn waar ze kunnen overnachten wanneer ze in de hoofdstad werken. Der Spiegel klaagt net aan dat een goedverdienende minister zoals Manuela Schwesig geen geld uitgeeft voor een eigen huurwoning maar in een appartement in haar eigen ministerie overnacht.

Voor die luxe geeft de sociaaldemocratische minister in haar belastingaangifte volgens Der Spiegel welgeteld 221 euro per maand aan als ‘geldelijk voordeel’, wat zou neerkomen op een feitelijke maandelijkse huurprijs van amper 100 euro, een peulschil in verhouding tot Schwesigs maandloon van 14 000 euro. Meteen kwam dan ook kritiek van oppositieleden en juristen. Bovendien bleek dat Schwesig intussen zelf inziet dat haar efficiënte huurwijze enigszins betwistbaar is. Schwesigs woordvoerster liet weten dat de minister “uitkijkt naar een woning in Berlijn”.

Ook in Duitsland worden alle overheidsuitgaven uitvoerig onder het vergrootglas gehouden.

00009909

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: