Twitter verovert het parlement

9 jan

Een ingekorte versie van dit artikel verscheen in Knack op 1 januari 2014.

De sociaalnetwerkwebsite Twitter verovert na de beurs ook het Belgische parlement. Een vergelijking van het aantal volgers en verstuurde tweets van de federale en Vlaamse regeringsleden, Kamerleden en Vlaamse Parlementsleden toont aan dat twee derde van de Belgische politici via Twitter berichten van maximum 140 tekens stuurt. Een grotere zichtbaarheid in de media vormt daarvoor een belangrijke drijfveer.

Volgens een onderzoek van het Twittergedrag in de Wetstraat zijn regeringsleden en partijvoorzitters de populairste politici op Twitter. Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Siegfried Bracke (N-VA) en Chokri Mahassine (sp.a) zijn de enige drie ‘gewone’ parlementsleden met meer dan 10 000 volgers. Hun professioneel verleden of heden als respectievelijk minister, televisiejournalist en festivalorganisator draagt vermoedelijk bij tot hun digitale topscores.

Van Quickenborne heeft de meeste volgers van alle Kamerleden. Met bijna 60 000 volgers moet de Kortrijkse burgemeester enkel Elio Di Rupo (PS) laten voorgaan. De premier rondde onlangs de kaap van de 100 000 volgers. Toch is ook Di Rupo niet de meest gevolgde Belgische politicus op Twitter. Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V) bezit namelijk een fanclub van 137 000 Twitteraars. Alexander De Croo (Open VLD) erfde niet alleen Van Quickenbornes ministerportefeuille maar ook diens Twitterdrift. Dankzij meer dan 40 000 volgers vervolledigt De Croo het Twitterpodium van populairste politici.

Vlaams Parlement, Kamer, Vlaamse Regering en Federale regering: De populairste politici

Politicus Partij Volgers Tweets Twitternaam
Elio Di Rupo PS 100332 2664 @eliodirupo
Van Quickenborne Vincent Open Vld 59740 13462 @VincentVQ
Alexander De Croo Open Vld 42559 1924 @alexanderdecroo
Didier Reynders MR 30412 8396 @dreynders
Annemie Turtelboom Open Vld 21733 515 @ATurtelboom
Bracke Siegfried N-VA 21289 2905 @sthbracke
Kris Peeters CD&V 20923 2152 @MP_Peeters
Freya Van den Bossche sp.a 20828 846 @freyabos
Rutten Gwendolyn Open Vld 17382 3317 @RuttenGwendolyn
Bart De Wever N-VA 16940 0 @Bart_DeWever

Binnen de Vlaamse Regering kan minister-president Kris Peeters (CD&V) zijn collega Freya Van den Bossche (sp.a) nipt achter zich houden. Meer dan 20 000 mensen volgen hun doen en laten. Onder de Vlaamse parlementsleden is Bart De Wever (N-VA) veruit de populairste op Twitter. Nochtans heeft de Antwerpse burgemeester nog geen enkel bericht verstuurd op de website. Bijna 17 000 volgers kijken reikhalzend uit naar de eerste tweet van @Bart_DeWever. “Die account is inderdaad van Bart De Wever”, bevestigt zijn woordvoerder Philippe Beinaerts. De Wever zal evenwel niet meteen actief gaan twitteren. Volgens de Antwerpse burgemeester “heeft Twitter het politieke debat in Vlaanderen niet verrijkt”.

Amper 6 van de 19 federale regeringsleden nemen niet deel aan het Twittergebeuren, daaronder de vicepremiers Johan Vande Lanotte (sp.a), Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (cdH). Ondanks zijn imago van vlijtige communicator is onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) de enige Vlaamse minister zonder Twitteraccount. Enkel federaal minister Koen Geens (CD&V) maakt in zijn profiel duidelijk dat zijn communicatieteam zijn persoonlijke Twitterkanaal beheert.

Verschillende toppolitici krijgen met valse accounts af te rekenen. Naar aanleiding van tweets die het valse profiel @Joelleducdh verstuurde, verscheen op de cdH-partijwebsite ooit de bizarre waarschuwing “Joëlle Milquet n’est pas sur Twitter”. Meer dan 500 Twitteraars volgen nog steeds de fout gespelde account @doctermaggie. “Maggie De Block heeft zeer bewust geen eigen Twitteraccount”, reageert haar woordvoerster Els Cleemput. “Alle accounts met haar naam zijn vals.” Volgens Cleemput zijn de beleidsdomeinen van De Block (asiel en migratie) zodanig delicaat dat de staatssecretaris moeilijk in 140 tekens haar mening of standpunt kan uitdrukken. Bovendien blijkt het alsmaar moeilijker om dergelijke valse profielen bij Twitter te laten blokkeren. Voortdurend duiken nieuwe valse Twitter- en Facebookaccounts op. De Block staat bijgevolg voor een dilemma: met een felle reactie de aandacht op valse rommelaccounts vestigen of low profile blijven. De liberale staatssecretaris verkiest het laatste.

Verslaafden

Bepaalde parlementsleden zijn continu in de weer op Twitter. Op de teller van Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) staan al meer dan 13 000 tweets. De computerwetenschapper twitterde al voor hij in de Kamer belandde. Als kersvers parlementslid zag hij snel de voordelen van Twitter in. Een paar dagen na de verkiezingen van 2010 raakte bekend dat de NMBS een ingebrekestelling had gestuurd naar de ontwikkelaar van de mobiele routeplanner iRail. ‘Heeft al inspiratie voor mogelijks een van zijn eerste parlementaire vragen #nmbs #fail’ tweette @PeterDedecker boos. “Meteen hingen alle kranten aan de telefoon”, herinnert Dedecker zich glimlachend.

Toch verschijnen Dedeckers tweets minder vaak dan vroeger in de media. Alsmaar meer politici zijn immers actief geworden op de sociaalnetwerksite. “Twitter is een volwassen medium geworden”, vindt het Gentse Kamerlid. “De drempel is verlaagd. Ik krijg vragen van mensen die ik van haar noch pluimen ken. Vroeger zouden die mensen mij nooit een brief hebben gestuurd. Ik zie Twitter als een groot café. Als er weinig volk is, kan je stouter zijn. Tegenwoordig sta je op een zeepkist met een megafoon. Je let meer op je woorden. De fun is een beetje weg.”

Maar één politicus stuurde de voorbije jaren meer tweets dan Dedecker. Vincent Van Quickenborne, de man die zijn volk leerde twitteren, verstuurde al bijna 13 500 tweets. Toch is de N-VA’er niet van plan meer te tweeten om zijn achterstand van enkele honderden berichten op Van Quickenborne in te halen. “Integendeel: hoe meer je tweet, hoe meer overvloed er ontstaat. Mensen gaan je sneller ontvolgen als je vaak tweet omdat ze dan te veel berichten op hun scherm zien verschijnen. Twitter gaat over kwaliteit, niet alleen inhoudelijk maar ook qua aantal berichten.”

De populairste Kamerleden

Vincent Van Quickenborne Open Vld 59740 13462 @VincentVQ
Siegfried Bracke N-VA 21289 2905 @sthbracke
Gwendolyn Rutten Open Vld 17382 3317 @RuttenGwendolyn
Charles Michel MR 14265 1667 @CharlesMichel75
Mathias De Clercq Open Vld 8674 479 @MathiasDeClercq
Patrick Dewael Open Vld 7899 104 @PatrickDewael
Kristof Calvo Groen 6483 7617 @kristofcalvo
Jean Marie Dedecker LDD 6138 507 @JMDedecker
Willem-Frederik Schiltz Open Vld 5091 2153 @wfschiltz
Laurent Louis Onafh. 4864 5414 @Laurent_LOUIS

Nieuwkomers

In de aanloop van de verkiezingen in mei 2014 maken bepaalde politici snel een Twitteraccount aan. Alleen al in de maand november verstuurden 6 Vlaamse parlementsleden hun eerste tweet. Vera Van der Borght (Open VLD) is een van die nieuwkomers. Haar eerste berichten op Twitter (‘ben nog aan het leren. Les van Fientje…’, ‘ze hebben me wat aangedaan’ of ‘man, man aan wat ben ik begonnen…’) voorspellen weinig enthousiasme. “Ik ben geen grote voorstander van Twitter”, geeft Van der Borght toe. “Een tweetje is zo snel geplaatst. Men verwacht op Twitter meteen een reactie. Maar ik ken mijzelf: ik ben nogal impulsief. Ik heb geleerd dat ik soms beter ergens een nachtje over slaap.”

Hoewel het Vlaamse parlementslid lange tijd de boot afhield, ging ze uiteindelijk overstag tijdens het Open VLD-congres eind november. “Tijdens een dood moment in de pauze vroeg Fientje (Moerman, nvdr) me: ‘Heb je nu nog altijd geen Twitter?’ Fientje nam mijn iPad uit mijn handen en installeerde mijn account. Mijn eerste tweetje stuurde ik de woensdag erna tijdens de plenaire vergadering. Ik heb willen meedoen met de rest.” Van der Borght geeft toe dat ze hoopt dankzij Twitter vaker de krant te halen. “Ik heb ondervonden dat het niet evident is om met dossiers in de media te komen. Ik gebruikte sowieso al Facebook omdat ik met mijn perscommuniqués zeer moeilijk aandacht kreeg.”

Geheelonthouders

Toch zweren een aanzienlijk aantal parlementairen het gebruik van Twitter nog steeds af. 34 van de 124 Vlaamse Parlementsleden hebben geen Twitteraccount; 6 parlementairen stuurden nog nooit een tweet vanuit hun account. 48 van de 150 Kamerleden werken zonder Twitter; 7 Kamerleden hebben een account maar tweetten nog nooit. Bijgevolg zijn 32% van de Vlaamse parlementsleden en 37% van de Kamerleden niet actief op Twitter.

Het gebruik van Twitter varieert per partij. Liberalen zijn de grootste liefhebbers van het digitale medium. Maar één Vlaams liberaal Kamerlid, Sabien Lahaye-Battheu, gebruikt Twitter niet. De helft van de tien populairste Kamerleden op Twitter is lid van Open VLD. In die top-10 figureren maar twee Franstalige politici: MR-voorzitter Charles Michel (4) en de onafhankelijke Laurent Louis (10). 40% van de Franstalige Kamerleden twittert niet, terwijl de weigeringsgraad aan Nederlandstalige kant beperkt blijft tot 26%.

Niettemin blijven alle Twitterstatistieken relatief. Rode Duivel Vincent Kompany heeft meer dan tien keer zoveel volgers als premier Di Rupo. Met zijn 1 170 000 fans trekt Kompany bijna dubbel zoveel mensen aan als alle federale en Vlaamse parlementsleden en regeringsleden samen (662 000). De mening van een voetballer boeit uiteindelijk meer mensen dan die van een politicus.

De populairste Vlaamse Parlementsleden

Bart De Wever N-VA 16940 0 @Bart_DeWever
Chokri Mahassine sp.a 10844 1089 @ChokriMahassine
Filip Dewinter VB 9132 3934 @FDW_VB
Bart Tommelein Open Vld 5536 6115 @Barttommelein
Lode Vereeck LDD 5006 3685 @vereeck
Annick De Ridder N-VA 4985 2273 @AnnickDeRidder
Patricia Ceysens Open Vld 4691 1086 @ceysens
Jurgen Verstrepen LDD 4518 3939 @verstrepen
Mieke Vogels Groen 3599 83 @MiekeVogels
Peter Van Rompuy CD&V 3095 1128 @Petervanrompuy

Stand 10 december 2013.

Artikel Twitter Knack 2014-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: