Berlijnse buurt betaalt met bitcoins

30 nov

Dit artikel verscheen licht gewijzigd op 26 november 2013 in De Tijd.

Wie bezit in hemelsnaam bitcoins? De voorbije weken explodeerde de koers van de digitale munt. Critici waarschuwden meteen voor de gevaren van het nieuwe betaalmiddel. Terwijl de bitcoin in België nog van de grond moet komen, is Berlijn uitgegroeid tot het Mekka voor Europese bitcoin-believers.

Van onze correspondent in Berlijn, Lukas Vanacker

De mooie Graefestraβe ligt in het hipste deel van de Berlijnse wijk Kreuzberg. Cassandra Wintgens baat er het eethuisje ‘LekkerUrlaub’ uit. De Nederlandse verkoopt ook bio-producten en verhuurt gastenkamers. Maar het meest bijzondere aan LekkerUrlaub is de blauwe sticker die aan de buitendeur kleeft. Naast een gele hoofdletter B prijkt daarop het opschrift ‘Bitcoin accepted here’.

IMG_4206

Sinds mei kunnen klanten in LekkerUrlaub hun cappuccino, korianderpesto of tweepersoonskamer in bitcoin afrekenen. Nochtans staan alle prijzen enkel in euro genoteerd. Pas bij betaling wordt de prijs in bitcoin omgerekend. Op een half jaar tijd incasseerde Wintgens in totaal negen bitcoins, die intussen – afhankelijk van de wisselkoers – duizenden euro’s waard zijn. “Vroeger checkte ik ’s ochtends in bed altijd Facebook”, vertelt de handelaarster schaterlachend. “Tegenwoordig kijk ik eerst naar de bitcoin-koers om te weten hoeveel ik de voorbije nacht heb bijverdiend.”

De opwinding van Wintgens valt enigszins te begrijpen. Tot begin dit jaar was één bitcoin amper enkele euro’s waard. In oktober kostte een bitcoin al ongeveer 150 euro. De voorbije weken steeg de koers tot boven de 600 euro. Daardoor ontstonden sensationele winsten voor bezitters van bitcoins.

Room 77

Cassandra Wintgens besloot in het bitcoin-verhaal te stappen nadat ze “twee jaar lang werd volgeluld door die bitcoin-evangelist”. De evangelist in kwestie heet Jörg Platzer. Iets verderop in de straat baat hij het hamburgerrestaurant ‘Room 77’ uit. In juni 2011 was Room 77 vermoedelijk de eerste plek ter wereld waar consumenten met bitcoins konden betalen. Sindsdien probeert Platzer alle handelaars in de buurt ervan te overtuigen om ook bitcoins te aanvaarden. Intussen kunnen mensen in meer dan tien winkels in de Graefewijk met bitcoins terecht en doet Room 77 dienst als hoofdkwartier van de Berlijnse bitcoin-community.

Dat blijkt ook op een donkere donderdagavond, wanneer een twintigtal mannen in het café opdagen voor de maandelijkse bitcoin-avond. De meeste aanwezigen zijn actief in de IT-wereld. Ze praten kinderlijk enthousiast met ervaren bitcoin-adepten zoals Jan Goslicki. De jongeman raakte zodanig geboeid door de nieuwe munt dat hij zijn economiestudies stopzette om als zelfstandig consultant aan de slag te gaan. Met zijn startup ‘Bitcoins Berlin’ ondersteunt hij een tiental onlinewinkels die bitcoins als betaalmiddel willen invoeren.

bitcoin 2Zelf geeft Goslicki gemiddeld een keer per dag bitcoins uit. “Vorige maand gebruikte ik ze voor het laatst op café. Ik had geen cash geld bij me en was te lui om naar de bank te lopen”, herinnert hij zich. Op zijn smartphone toont de consultant een overzicht van zijn recente aankopen in bitcoin: naast pinten, koffies en sushi verschijnt een hele reeks transacties voor minimale bedragen. Vele geïnteresseerden willen vooral eens zien hoe hij met bitcoins betaalt.

Betalingen verlopen volgens Goslicki zeer eenvoudig. Eerst koop je op basis van de geldende wisselkoers een hoeveelheid bitcoins op een online handelsbeurs, het Amerikaanse Mt.Gox bijvoorbeeld. Daarna transfereer je de aangekochte bitcoins naar je eigen portefeuille, die een persoonlijk adres heeft en die je kan beheren via een app zoals Blockchain. Wanneer je op café wil betalen, geef je op die app het verschuldigde bedrag in. Daarna scan je de QR-code met het adres van de cafébaas. Vervolgens stuur je de bitcoins rechtstreeks naar de verkoper, alsof het een e-mail is. Niet veel later krijg je bevestiging van de betaling.

Voordelen

Organisator van de bitcoin-avond in Room 77 is Jeff Gallas. Volgens de medestichter van de Duitse bitcoin-vereniging ‘Bundesverband Bitcoin’ kent de nieuwe munt alleen maar voordelen. “De overdracht van geld verloopt bij bitcoins snel en goedkoop. Zowel voor de koper als voor de verkoper ontstaan bij betalingen geen transactiekosten, in tegenstelling tot bij Western Union of bij kredietkaarten.” Gallas wijst erop dat moderne reizigers nu al vluchten en hotels kunnen boeken op websites die bitcoins aanvaarden, zoals 9flats.

De barman van Room 77 wenkt Gallas. Een gigantische hamburger wacht op de toog. Daarachter hangt een briefje: “I believe in honest money: gold, silver and bitcoins”. Straks zal Gallas de rekening ongetwijfeld in bitcoin betalen.

bitcoin 1

Achtergrond: Wat zijn bitcoins?

Het bitcoin-concept werd in 2008 bedacht door de anonieme ‘Satoshi Nakamato’. In mei 2010 vond de eerste transactie in bitcoins plaats. Laszlo Hanyecz, een informaticus uit Florida, betaalde toen voor twee pizza’s 10 000 bitcoins aan een man in Engeland, die de pizza’s voor Hanyecz bij een bezorgdienst bestelde.

Bitcoins, afgekort BTC, ontstaan doordat computers op verschillende plaatsen een aantal ingewikkelde algoritmen oplossen. Daarvoor is supersnelle hardware nodig. Individuele burgers kunnen rekencapaciteit op hun computer ter beschikking stellen en op die manier bitcoins verdienen. Zo komt pakweg elke tien minuten een aantal bitcoins vrij.

Momenteel zijn er ongeveer 12 miljoen bitcoins in omloop. De totale hoeveelheid bitcoins is vastgesteld op 21 miljoen. Bitcoins worden niet door een centrale bank of controle-instantie beheerd. Inflatie zou daarom niet mogelijk zijn.

Niettemin kan de bitcoin plots zeer veel in waarde toenemen of afnemen. Dat wakkert de interesse bij speculanten aan. Critici waarschuwen dan ook voor een zeepbel die kan uiteenspatten. Daarnaast kunnen bitcoins verloren gaan bij aanvallen door hackers. Ten slotte blijken de anonieme bitcoins gegeerd bij illegale handelspraktijken. Zo haalde de FBI begin oktober de website Silkroad, een soort eBay voor drugs, van het net.

De bitcoinkoers de voorbije 12 maanden (bron: bitcoincharts.com, update 30 november 2013)

Bitcoin <> euro 1 jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: