Rare jongens in het Duits parlement

1 nov

Dit artikel verscheen eerder op de website Apache.

Het nieuwe Duitse parlement telt 631 leden. Op 22 oktober, precies een maand na de verkiezingen, kwam de achttiende Bundestag voor het eerst samen. Maar liefst 230 parlementsleden, de helft van christendemocratische signatuur, maakten er voor het eerst hun opwachting. Verschillende nieuwkomers hebben een opmerkelijke voorgeschiedenis.

De eerste Nederlander ooit in het Duitse parlement draagt de voorspelbare naam Kees de Vries. De 58-jarige landbouwer verhuisde kort na de Val van de Berlijnse Muur naar Oost-Duitsland. In de gemeente Zerbst (dichtbij Magdeburg) nam hij met twee broers een voormalige collectieve boerderij over, die hij uitbouwde tot een 1.300 hectare groot veebedrijf met 700 melkkoeien. Dankzij de slogan ‘Kees de Vries spreekt onze taal’ veroverde de christendemocraat een zitje in het Duitse parlement.

https://i0.wp.com/www.keesdevries.de/downloads/gussek_haus.JPG(Kees de Vries (l.) bezoekt een bedrijf. Bron: keesdevries.de)

Afrika

Voor het eerst zetelen Duitsers van Afrikaanse afkomst in het federale parlement. Karamba Diaby (52) werd geboren in Senegal en kwam midden jaren tachtig naar de DDR. Aan de universiteit van Halle studeerde hij chemie. In 2001 verkreeg Diaby de Duitse nationaliteit. Voortaan zetelt hij in de parlementsfractie van de sociaaldemocratische SPD, de partij waarvan hij nog maar vijf jaar lid is.

(Dr. Karamba Diaby (l.) met oud-bondskanselier Gerhard Schröder in Magdeburg. Bron: www.karamba-diaby.de)

Ook Charles M. Huber, geboren Karl-Heinz Huber, heeft Afrikaanse roots. Het nieuwbakken CDU-parlementslid kwam in München ter wereld als zoon van een Duitse moeder en een Senegalese vader-diplomaat. Huber raakte bekend omdat hij jarenlang de rol van politiecommissaris Henry Johnson speelde in de bekende televisiereeks ‘Der Alte’. In een vorig leven was Huber overigens lid van de SPD.


(Charles M. Huber (r.) met bondskanselier Angela Merkel, bron: website Huber)

Een van de jongste parlementsleden is Michelle Müntefering (33). Als neofiet haalde Müntefering meteen de tweede beste lokale score van alle SPD-kandidaten. In de dieprode kieskring Herne-Bochum II gaven bijna de helft van de kiezers hun Erststimme aan de voormalige journaliste. Müntefering, née Schumann, heeft weliswaar haar nieuwe familienaam mee. Thuis in het Roergebied wacht haar veertig jaar oudere echtgenoot en voormalig SPD-voorzitter Franz Müntefering.

Wrestling

De meest bizarre nieuwkomer is vermoedelijk Matthias Ilgen. Vanop de negende plaats op de SPD-lijst in de deelstaat Schleswig-Holstein raakte de 29-jarige Ilgen nipt verkozen in het parlement. Met zijn bleke huid, kalende rosse haren en goudomrande brilletje lijkt de man op een klassiek ernstig parlementslid. Het tegendeel is waar: in zijn vrije tijd is Ilgen actief als ‘wrestler’.

Bij wrestling simuleren twee tegenstrevers op theatrale wijze een worstelkamp, waarbij de nadruk op het entertainment ligt. Ilgen nam al verschillende keren deel aan internationale wrestling-kampioenschappen. In de boksring laat het SPD-parlementslid zich Matthias Rüdiger Freiherr von Ilgen noemen, naar de Brandenburgse diplomaat Heinrich Rüdiger von Ilgen (1654-1728). Op YouTube circuleren filmpjes waarin Freiherr von Ilgen zich, gehuld in een latexpak, met een sprong tegen het hoofd van zijn tegenstrever knalt of brullend zijn ellebogen in diens rug plant.

Als wrestler vertolkt Ilgen de rol van booswicht of ‘heel’. Die ervaring zal de sociaaldemocraat naar eigen zeggen goed van pas komen in Berlijn. “Wanneer je aan wrestling doet, zeker in de rol van booswicht, krijg je te maken met een publiek dat je niet graag ziet, integendeel”, vertelde Ilgen aan televisiezender Sat1. “Ze roepen boe, schelden je uit en beledigen je ook persoonlijk. Dergelijke vernederingen moet je kunnen verdragen. Ook in de politiek heb je die eigenschap desnoods nodig”.

(Matthias Ilgen. Foto Facebook)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: