Duitse groenen willen navelstreng met SPD doorknippen

24 okt

Dit artikel verscheen eerder op de website Apache.

In Duitsland zijn de onderhandelingen tussen de CDU van Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD van start gegaan. Die ‘grote coalitie’ is de enige levensvatbare piste, na het afhaken van de Duitste groenen. Die hebben ervoor gekozen hun tegenvallende verkiezingsuitslag te verteren in de oppositie. Na afloop van die oppositiekuur wil de groene partij klaar zijn voor verschillende mogelijke coalities, ook met de CDU dus.

Katrin Göring-Eckardt und Jürgen Trittin lächelnd neben ihren Tourbussen

(Groene kopstokken Jürgen Trittin en Katrin Göring-Eckardt bij de start van de campagne op 12 augustus 2013; bron: gruene.de).

De kogel is door de kerk: de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil een regering met de sociaaldemocratische SPD vormen. Woensdag startten de eigenlijke onderhandelingen over die nieuwe ‘grote coalitie’. Uit de ‘Sondierungen’, vergelijkbaar met onze informatieronde, bleek dat de tijd nog niet rijp is voor een ‘zwart-groene’ coalitie van christendemocraten en groenen.

Na twee lange gesprekken met de christendemocratische top lieten de groene onderhandelaars vorige week weten dat ze geen brood zien in een dergelijk experiment. “De Sondierungen hebben geen gemeenschappelijke basis voor onderhandelingen opgeleverd”, gaf de nieuwe voorzitster Simone Peter toe in de Stuttgarter Zeitung:

De verschillen met de Union (de christendemocratische CDU en CSU) kwamen duidelijk naar voor, bijvoorbeeld in de energie- en klimaatpolitiek. (…) Tijdens de gesprekken bleken bij zeer veel thema’s grote verschillen te bestaan: wat betreft asielbeleid, holebi-rechten, privacybescherming en Europapolitiek.

Winfried Kretschmann, de groene minister-president van de deelstaat Baden-Württemberg, concludeerde droog: “Het volstaat gewoonweg niet.”

Theater

“De Sondierungen zijn altijd een beetje theater”, vindt Michael Lühmann, politoloog en groenen-watcher aan de universiteit van Göttingen. “Partijen proberen zo de prijs voor regeringsdeelname op te drijven. Maar van bij het begin was duidelijk dat zwart-groen geen kans maakte.”

Lühmann ziet twee redenen voor de mislukte gesprekken. “De laatste tijd zijn de christendemocraten en de groenen van elkaar vervreemd. Na de kernramp in Fukushima stonden de groenen in de peilingen boven de 20 procent. Wat later won Winfried Kretschmann de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg. De groenen haalden veel stemmen bij conservatieve kiezers. Op een partijcongres zei de groene kopvrouw Katrin Göring-Eckardt: ‘We willen geen coalitie met de CDU, we willen hun kiezers.’ Stilaan groeiden de groenen uit tot een gevaar voor de CDU. Daarom begonnen de christendemocraten de groenen te stigmatiseren. Tijdens de campagne bekritiseerden de twee kampen elkaar sterk. Het langzaam opgebouwde vertrouwen tussen beide partijen brokkelde zo snel af.”

Daarnaast wijst Lühmann op het zwakke groene verkiezingsresultaat. “De partij had gerekend op 15 procent, maar kwam uit op 8,4 procent. Nu vragen de groenen zich af waar het is fout gelopen. De partij moet zichzelf via een ecologische ‘Selbsterfindung’ herbronnen en heropbouwen. Pas daarna zullen de groenen opnieuw in staat zijn om regeringsverantwoordelijkheid op te nemen.”

Simone Peter und Cem Özdemir stehen lächelnd nebeneinander

(De nieuwe groene voorzitters: Simone Peter en Cem Özdemir;  bron: gruene.de)

Toekomst

Lühmann verwacht dat een zwart-groene coalitie na de volgende federale verkiezingen in 2017 wel mogelijk wordt. “De groenen zagen de rood-groene coalitie al drie keer mislukken (in 2005, 2009 en 2013, nvdr). Deze keer zetten ze opnieuw alles op een coalitie met de SPD. Nu beseffen de groenen dat een rood-groene coalitie niet haalbaar is. Daarvoor bestaan twee alternatieven: zwart-groen of rood-rood-groen (een rood-groene coalitie aangevuld met de radicaallinkse partij ‘Die Linke’). Voortaan vecht elke partij voor zichzelf.”

Een stelling die minister-president Kretschmann indirect bevestigde na het einde van de Sondierung: „Belangrijk is: er is een deur geopend die vroeger verzegeld leek. Op die ervaring moeten we voortbouwen – met een duidelijke, groene, zelfstandige profilering en de bereidheid tot gesprekken in alle richtingen. De ‘Ausschließeritis’ (het uitsluiten van bepaalde coalities, nvdr) is voorbij.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: