Asse: de vijfde ‘verrassend veelzijdige’ gemeente

3 okt

Precies één jaar geleden schreef ik mijn eerste echte artikel over de slogans waarmee Vlaamse gemeenten zichzelf promoten. Verschillende gemeenten bleken precies dezelfde spreuk te gebruikten. Maar liefst vier ervan omschreven zich als ‘verrassend veelzijdig’: Bonheiden, Tervuren, Heuvelland en Deerlijk.

Nu blijkt dat kort voor publicatie van mijn artikel, in juni 2012, de Vlaams-Brabantse gemeente Asse een nieuwe slogan aannam, die niet in mijn artikel verscheen. En jawel hoor: de hopgemeente is verkozen tot vijfde ‘verrassend veelzijdige’ gemeente van Vlaanderen. 

Asse was in elk geval de laatste verrassend veelzijdige gemeente in het rijtje. Tervuren gebruikt de slogan al sinds 2001, de burgemeester dacht vorig jaar na over een nieuwe slogan. Op de site stadsplannen.be wordt de spreuk van Bonheiden al in februari 2007 vermeld. In het West-Vlaamse Deerlijk valt de nieuwe village marketing sinds januari 2010 te bewonderen. In de gemeenteraad van Heuvelland verbond de oppositie in december 2011 de spreuk met de lege gemeentekas (‘Heuvelland: verrassend veel schuldig’).

‘Creatief agentschap’ Echo Design uit Wilsele bedacht het logo én de slogan van Asse. Het ontworpen logo kan volgens Het Nieuwsblad “zowel een hopstaak als de verkeersas N9 dwars door Asse” voorstellen. Die N9 is dan ook – toegegeven – een verrassend veelzijdige verkeersas.

Echo Design-zaakvoerder Geert Egghe geeft toe dat hij niet wist dat de slogan die hij voor Asse verzon, al in gebruik was. Hij weet niet meer of zijn kantoor de verrassende veelzijdigheid van andere gemeenten controleerde. “Tja, je kan een moeilijk een patent nemen op een slogan”, vertelt Egghe aan de telefoon. “Iedereen wil veelzijdig zijn, iedereen wil verrassen. Bovendien is er een duidelijke link tussen Asse en verrassend.” Dat klopt, al was ‘verbrand Asse’ of ‘Asse, massaal inspiratieloos’ wellicht beter van toepassing geweest.

Bron logo’s: websites van de gemeenten.

Eén reactie to “Asse: de vijfde ‘verrassend veelzijdige’ gemeente”

  1. Stijn 04/10/2013 bij 16:02 #

    En dat terwijl de hele provincie Antwerpen (http://www.provant.be) al ‘verrassend veelzijdig’ is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: