Berlijn stemt historisch

23 sep

Een kaartje zegt meer dan 1000 woorden. Dat geldt ook voor de Duitse verkiezingen. Duitsland is een groot Zwarte Woud geworden. De lokale kandidaat van Angela Merkels CDU (voor alle zekerheid: in het zwart) haalde in bijna alle 299 kieskringen het grootste aantal ‘Erststimmen‘.

Berlijn is Duitsland niet, zo blijkt telkens weer bij verkiezingen. In Berlijn stemt het westen van de stad traditioneel voor de conservatieve CDU, het oosten zweert bij de extreemlinkse Linke (paars). In de alternatieve wijk Friedrichshain-Kreuzberg is de oude rot Hans-Christian Ströbele voor de vierde opeenvolgende keer het enige rechtstreeks verkozen groene parlementslid van heel Duitsland geworden. De centrale wijken Mitte en Neukölln vaardigen een SPD-kandidaat af naar het parlement.

Bild schließen

(Bron: Tagesspiegel)

Niet alleen de 12 wijken in de hoofdstad volgen de historische breuklijnen. Op de fascinerende website van de Berliner Morgenpost kan je inzoomen op de resultaten per stembureau (ongeveer 1000 kiezers), die op onderstaande kaart door witte lijntjes worden gescheiden. De dikke zwarte streept toont waar de Berlijnse Muur tot 24 jaar geleden liep.

neukölln Het driehoekje vormt de grens tussen 3 wijken. Rechts van het driehoekje ligt de vroegere Oost-Berlijnse wijk Treptow, waar – althans dichtbij de Muur – nog altijd veel inwoners extreemlinks stemmen. Ten noorden van het driehoekje bevindt zich de West-Berlijnse wijk Kreuzberg, waar veel studenten wonen en er biowinkels en tweedehandswinkels ten overvloede zijn. In de vroegere West-Berlijnse arbeiderswijk Neukölln, in het zuiden van het driehoekje, haalt de SPD nog veel stemmen. Niettemin verhuizen alsmaar meer jongeren wegens de lage huurprijzen naar Neukölln. Die hippe inwijkelingen wonen rond de groene stembureaus in het zuidwesten van de kaart.

Of hoe op de verkiezingsdag zelf de geschiedenis wordt geschreven en herhaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: