Zit liften weer in de lift?

9 sep

Vorige week besteedde De Standaard aandacht aan het sympathieke vrijetijdsfenomeen ‘liften’. De échte lifter is dood, verzuchten Dimi Dumortier en Karsten de Vilder in de krant. Waar liften vroeger een levensstijl was, is liften volgens de makers van de documentaire Hitchtanbul vandaag hip geworden. Daarom roepen Dumortier en de Vilder, die samen per duim naar Istanboel reisden, 6 september uit tot Internationale Dag van de Lifter. Een paginagrote foto met het onheilspellende onderschrift ‘Red de lifter voor hij uitsterft’ moet de zienswijze van de documentairemakers onderstrepen.

red de lifter

Liften zit in de lift

Het liften heeft zijn huidige hipheid vooral te danken aan het populaire televisieprogramma Peking Express en de studentenliftwedstrijd ‘Route du Soleil’ (“een gimmick”, volgens Dimi Dumortier).

Ook Vlaamse kranten bevestigen graag dat de liftsport terug van weggeweest is. Sinds 2008 wijst elke zomer minstens één krant op de toegenomen populariteit van het liften. Een jonge reporter die eenmalig naar de redactie in het verre Brussel lift, moet daarbij voor een originele invalshoek zorgen. In tegenstelling tot bij liften, blijkt voor het verzinnen van bijpassende krantentitels evenwel weinig originaliteit nodig:

De Standaard, 7 juli 2008: Liften weer in de lift dankzij gsm
De Morgen, 24 april 2010: Liften weer in de lift
Gazet van Antwerpen, 10 april 2012: Liften zit in de lift
Weekend Knack Online, 11 augustus 2013: Liften weer in de lift
De Morgen, 3 juli 2012: Reizen per duim is weer hip
De Morgen, 14 mei 2013: Thumbs up: liften is weer hip

IMGP0639

Liften zat niet in de lift

Toch zat liften ooit diep in de put. Of beter: in de liftschacht. In juli 1999 titelde Het Nieuwsblad bijvoorbeeld: Liften niet in de lift.

“Lifters lijken een uitstervende soort”, verzuchtte reporter Sylvain Christiaens in het artikel. “Vroeger kon ik er wel elke week eentje in mijn wagen laden. Nu zijn ze zelfs in de zomer – het autostopseizoen bij uitstek – nauwelijks nog te zien. Het is ‘duim omlaag’ voor ‘duim omhoog’.” Al eindigde Het Nieuwsblad met een positieve nooit: “Er staat het liften nog een zonnige toekomst te wachten. Zeker met de hulp van internet.”

DSC00017In de persdatabank Gopress stamt het oudste artikel over liften uit 1997. Die zomer titelde Het Belang van Limburg op de voorpagina: ‘Kwart minder lifters sinds affaire-Dutroux’ (die een jaar eerder uitbarstte, LV).

Een zekere adjudant Vervoort van de Provinciale Verkeerseenheid van de Rijkswacht wilde die stelling, die gebaseerd was op cijfers van de liftersorganisatie Taxistop, bevestigen noch ontkennen: “Het is heel moeilijk om het aantal lifters te meten”. Daarmee sloeg adjudant Vervoort de nagel op de kop.

Eén reactie to “Zit liften weer in de lift?”

  1. Dimi Dumortier 28/09/2013 bij 12:55 #

    Bedankt voor dit artikel!
    Ik blijf het herhalen. Die zogenaamde populariteit van het liften is fake. Of zoals één van de protagonisten in onze film het verwoordt: “De liberale ideologie zegt dat dit geen gemeenschap is van mensen, maar een samenraapsel van individuen die liever dingen kopen dan ze te delen. Men cultiveert de angst voor de lifter, anders koop je immers geen auto.”
    Uiteraard was de Dutroux-affaire een noodlottige mijlpaal. En ik ben de laatste om te ontkennen dat er in andere landen ook gelijkaardige zaken gebeurd zijn. Maar er is heus wel een alternatief voor het naïeve liften waarbij je zomaar met elke zot meerijdt of elke gek aan boord neemt. Het promoten van een deel- of ruileconomie lijkt de huidige beleidsmensen echter niet zinvol, dus laat men maar betijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: