Videotheek Standing failliet

13 mrt

Een bewerkte versie van dit artikel verscheen in De Gentenaar, 13 maart 2013.

De bekende Videotheek Standing in de Bagattenstraat heeft de boeken neergelegd. Dat bevestigt advocaat Peter Van Caenegem, die werd aangesteld als curator. Gentse filmliefhebbers moeten op zoek naar een nieuw adres om de betere film te huren.

Videotheek Standing was decennialang een begrip in de Gentse studentenbuurt. De videozaak met kenmerkende lage plafonds had een verzameling van 15.000 films. De late openingsuren waren de grootste troef van de videotheek. Standing bleef elke dag open tot 1 uur ’s nachts. Hoewel de blauwe etalageverlichting nog steeds brandt en alle DVD’s binnen netjes in de rekken staan, is de videotheek sinds drie weken dicht. Definitief, aldus het papier dat aan het raam hangt.

standing

Standing verwijst klanten die films willen huren of terugbrengen door naar Video-Palace aan Ter Platen of Videotheek Roxy Center op het Sint-Pietersplein. “Op een dag brachten plots verschillende mensen hun gehuurde films van Standing terug”, vertelt Yves Meulebrouck, zaakvoerder van Roxy Center. “Ik viel compleet uit de lucht. Van de ene op de andere dag heeft Standing blijkbaar de deuren gesloten. Nu verzamel ik hun binnengebrachte films in een doos, die ik nog een jaar zal bijhouden.”

Concurrentie

De voorbije drie jaar gingen verschillende videotheken in het Gentse dicht. Volgens Yves Meulebrouck van Roxy Center krijgen videotheken vooral concurrentie van illegale downloads en Belgacom TV. Een digitale film aanvragen bij Belgacom TV kost iets meer dan de 3 euro die Roxy Center voor een ontlening aanrekent. Blijkbaar verkiezen veel filmkijkers downloads en digitale televisie boven een bezoek aan de videotheek. “De verhuur van films in videotheken liep lange tijd moeilijk”, vertelt Meulebrouck. “Toen het downloaden van films in de lift zat, hield de verkoop van films aanvankelijk goed stand. Sinds kort zie ik de omgekeerde tendens. De filmverhuur stijgt opnieuw lichtjes terwijl de filmverkoop klappen krijgt.” Niettemin verzekert Meulebrouck dat Roxy Center open blijft.

(foto: De Gentenaar)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: