Bussen bezetten buurt rond Brussel-Noord

1 mrt

De renovatie van de ondergrondse bushaltes onder het Noordstation gaat de tweede fase in. Tot de paasvakantie moeten bussen van De Lijn en de MIVB in de stationsbuurt parkeren. Wegens plaatsgebrek pauzeren sommige buschauffeurs op de rijstroken van de Albert II-laan.

de lijn

Onder het treinstation Brussel-Noord lopen aan weerskanten van de liftkoker twee rijstroken voor bussen. Aan de negen bushaltes stoppen normaal gezien 32 lijnen van De Lijn en 3 lijnen van de MIVB. De heraanleg van dit busstation kadert in de grootschalige renovatie van het Noordstation, die vijf jaar zal duren.

Net voor Kerstdag begon Mobiel Brussel met de werken aan het busstation. “De gewestelijke ‘Commissie voor de Coördinatie van de Werken’ eiste dat minstens een van beide rijstroken tijdens de werken beschikbaar blijft voor bussen”, legt Inge Paemen van Mobiel Brussel uit. “Daarom verlopen de werken in twee fasen. Op de ene rijstrook zijn net twee nieuwe asfaltlagen gelegd. Begin deze week begon de aannemer aan de andere rijstrook, die dichtst bij de sporen gelegen is. In de allerlaatste fase zal de aannemer op beide rijstroken nog een slijtlaag aanbrengen. Tijdens de werken rijden bussen enkel in de richting van Rogier door de tunnel, zodat reizigers niet verward raken door voortdurend wijzigende bushaltes.”

Na de paasvakantie moeten de werken aan de bushaltes klaar zijn. De heraanleg duurt lang omdat de aannemer ook de rioleringen moet vernieuwen. Het aanhoudende winterweer zorgde voor extra vertraging.

Volle parkeerstroken

Voorlopig zetten de bussen hun reizigers voor het Noordstation aan de uitgang Rogier af. Bepaalde bussen kunnen meteen een nieuwe rit aanvatten. Anderen moeten even wachten tot hun volgende vertrek. Zolang maar één tunneldoorgang open is, kunnen die wachtende bussen niet onder het Noordstation staan. Daarom weken de bussen van de MIVB uit naar het Bolivarplein ter hoogte van de Belgacomtoren.

De wachtzone voor de buschauffeurs van De Lijn is verplaatst naar twee verschillende locaties. “Een deel van onze bussen moet wachten op het Solvayplein aan de noordelijke stationsuitgang”, vertelt Sarah Somers, woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant. “De andere bussen wachten op de parkeerstroken op het laatste stuk van de Albert II-laan.” Daar staan voor pauzerende buschauffeurs ook twee toilethokjes ter beschikking.

Vreemd genoeg zien voorbijgangers regelmatig bussen van De Lijn geparkeerd staan op het linkerrijvak van de Albert II-laan. “In de spits komen veel bussen toe aan het Noordstation”, bevestigt Sarah Somers van De Lijn. “Op drukke momenten volstaan de parkeerstroken aan de Albert II-laan inderdaad niet. Daarom kregen we van de politie toestemming om onze bussen indien nodig ook naast de parkeerstrook, dus op de rijbaan, op te stellen. We geven onze chauffeurs evenwel de instructie om zo weinig mogelijk op de Albert II-laan zelf te parkeren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: