André Cools leeft!

10 feb

De relatief onbekende Rudi Vervoort (PS) volgt in mei Charles Picqué (PS) op als minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze week verkozen de PS-leden Laurette Onkelinx unaniem tot nieuwe voorzitster van de Brusselse PS-federatie, ter opvolging van Vervoort.

In De Morgen (7/2) schreef Martin Buxant droog: “Net zoals Moureaux en Onkelinx behoort hij (Vervoort, nvdr) tot de stal van André Cools.”

vervoort

(bron: Knack)

De trotse Luikenaar André Cools werd in juli 1991 vermoord. De geboren en getogen Brusselaar Vervoort (°1958) is burgemeester van Evere sinds 1998 en Brussels parlementslid sinds 1999. Meer dan 20 jaar na Cools’ dood worden PS-toppolitici blijkbaar nog steeds in zijn ‘stal’ geparkeerd. Bizar.

Van Laurette Onkelinx weet iedereen dat ze minister is. Sinds mensenheugenis. Laurette Onkelinx weet vermoedelijk niet meer hoe het voelt om als niet-minister door het leven te gaan. Even recapituleren. Haar ministeriële carrière startte in 1992 als federaal minister van Volksgezondheid en Leefmilieu. Een jaar later werd ze tot minister-presidente van de Franse Gemeenschapsregering gebombardeerd. Sinds 1999 is Onkelinx vice-premier in de federale regering. Onder Verhofstadt I combineerde ze die post met de portefeuille Werk, onder Verhofstadt II met Justite. Sinds 2007 is Onkelinx minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Daarnaast verliest Laurette Onkelinx elke zes jaar de gemeenteraadsverkiezingen in Schaarbeek, de vijfde armste gemeente van het land. Wikipedia vermeldt: “Ze stelde zich ook kandidaat voor het burgemeesterschap van Schaarbeek, hoewel ze daar nooit heeft gewoond.”

onkelinx

(Laurette in Lasnes – bron: Sudinfo)

Onkelinx verkiest immers het leven in de Waals-Brabantse gemeente Lasnes, de vierde rijkste gemeente van ons land. Dat zeg ik niet, dat zegt Laurette Onkelinx zelf! La Capitale trof haar adres in Lasnes recent aan onder ‘L. Onkelinx’ op de telefoonboeksite 1307.be. En vorige maand gaven Onkelinx en haar echtgenoot een feelgood-interview aan de kranten van Sud Presse, inclusief rondleiding in hun keurige villa te Lasnes.

Voor de PS is het een goede zaak om een verstandige vrouw als Laurette Onkelinx in haar rangen te hebben. Voor de democratie zou het een nog betere zaak zijn als Onkelinx na 20 jaar onafgebroken ministerschap ruimte geeft aan andere, nieuwe politici, al dan niet lid van de clan-Cools.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: