Barbie voor jongens, Lego voor meisjes

6 dec

De Franse supermarktketen Super U pakt voor de kerstdagen uit met een provocerende speelgoedfolder. De folder bevat foto’s van jongetjes die poppen liefkozen en meisjes die bouwblokken stapelen. Op die manier volgt Super U de veranderende maatschappelijke standaarden.

Bepaalde Franse ouders fronsten vermoedelijk de wenkbrauwen toen ze de laatste speelgoedfolder van groothandel Super U onder ogen kregen. De foto’s in het magazine wijken af van het klassieke rollenpatroon. Jongetjes kokkerellen achter het keukenfornuis, houden pop ‘Brooky’ op de schoot of steken een meisjespop in bed. Meisjes bouwen een toren met houten blokken en besturen telegeleide auto’s.

super-u-catalogue-noel

(bron: Super U / je-suis-papa.com)

“Speelgoed is niet geslachtsgebonden”, stelt Super U-woordvoerder Thierry Desouches in het Franse maandblad Têtu. “Jongens kunnen met poppen spelen en meisjes met meccano. Ons initiatief is geen provocatie of publiciteitsstunt. Super U kreeg van verschillende klanten opmerkingen over de oude folders. De speelgoedcatalogus is een belangrijk instrument voor de grootdistributie. Daarom willen we ons aanpassen aan de realiteit in vele families.”

Jongens aan het stuur

Bij de Vlaamse speelgoedketens is de discussie over de speelgoedfolders nog niet aan de orde. Stefan Fieremans, hoofd marketing bij Dreamland, maakt een eenvoudig onderscheid. “Bij puur meisjesspeelgoed, zoals prinsessenjurken, beelden we meisjes af. Bij racewagens en helikopters plaatsen we foto’s van spelende jongens. Voor ‘unisex’-speelgoed hanteren we de normale rolverdeling. Bij reclame voor een speelgoedwinkeltje zal een jongen met de winkelkar rondrijden terwijl een meisje voor kassierster speelt.”

De sinterklaasbrochure van Dreamland volgt nauwgezet het klassieke rollenpatroon. In de poppenrubriek staan 40 foto’s van spelende kinderen: meisje steekt pop in bed, meisje duwt poppenwagen, meisje geeft papfles aan pop,… Ken, de echtgenoot van Barbie, is de enige man die de volledig in het roze opgemaakte poppenrubriek opfleurt. In de advertenties over buitenspeelgoed duiken slechts twee meisjes tussen de spelende jongens op. Eentje bestuurt een roze auto van het merk Hello Kitty. Het andere meisje zit in een grote kinderjeep; naast haar houdt een jongetje het stuur stevig in handen.

Dreamland is evenwel niet van plan om zijn speelgoedfolders aan te passen. “Het maakt kinderen niet uit wat andere mensen over hun speelgoed denken”, stelt Stefan Fieremans. “Kinderen spelen waarmee ze willen. Niemand ligt er toch wakker van dat jongens een prinsessenkleed aantrekken?”

Dreamland man dreamland roze

(bron: Dreamland / promobutler.be)

Slopen en schieten

De Nederlandse speelgoedexperte Marianne De Valck bevestigt het verschil tussen jongens- en meisjesspeelgoed. “Uit onderzoek blijkt dat meisjes vaker met poppen en nauwelijks met bouwmaterialen spelen. Recentelijk kwam Lego Friends op de markt, een assortiment voor meisjes. Meisjes moeten bijna niets ineensteken en kunnen meteen met figuurtjes en meubeltjes beginnen spelen.”

“Jongens spelen meer met wapens”, vervolgt De Valck. “Ze lijden onder de ‘verjuffing’. Zowel in de zorg als in het onderwijs worden jongens grotendeels opgevoed door vrouwen, die overleg en verzoening hoog in het vaandel dragen. Tegenwoordig bestaat veel minder begrip voor typische jongensbezigheden als slopen en schieten. Sterker nog: jongens krijgen verwijten wanneer ze dergelijk afwijkend gedrag vertonen.”

Voor De Valck weerspiegelt speelgoed maatschappelijke trends. “Vroeger mochten jongens niet met poppen spelen. Daardoor zouden ze homoseksueel worden. Daarna moesten alle jongens plots met poppen spelen. Anders zouden ze zich later als vader niet kindvriendelijk gedragen. Vandaag kunnen jongens gerust met poppen spelen, als ze dat willen. Maar meestal spelen jongens op een andere manier met poppen. Mijn zoon knipte de plasser van zijn pop om die als waterpistool te kunnen gebruiken. Vandaag werkt hij bij de militaire politie. Door zijn manier van spelen toonde hij me wat hem interesseerde.”

Daarom toont De Valck zich positief over het initiatief van Super U. “Vele ouders kopen wat de speelgoedfolder naargelang van het geslacht en de leeftijd van het kind voorstelt. Op die manier krijgen jongens en meisjes het speelgoed waarvan ouders denken dat het specifiek voor hen bedoeld is. Super U verplicht ouders nu om kritisch na te denken over de cruciale vraag: hoe speelt mijn kind?”

2 Reacties to “Barbie voor jongens, Lego voor meisjes”

  1. Dominik 08/12/2012 bij 19:50 #

    “Mijn zoon knipte de plasser van zijn pop om die als waterpistool te kunnen gebruiken. Vandaag werkt hij bij de militaire politie.” Wat een zin! Bedankt voor dit artikel, Lukas. In de toekomst graag nog wat meer eigen meninge of commentaar rond die spannende citaten.

    • Joris 04/10/2013 bij 00:34 #

      Ik vind dat citaat van dat waterpistool echt grappig! Een compliment voor de MP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: