Oranje buiten

21 okt

Op 14 oktober haalde het Centre démocrate humaniste (cdH) 18% van de stemmen in Brussel-Stad (-3%). De PS van burgemeester Thielemans besliste om haar vaste coalitiepartner in te wisselen voor de liberale MR van Alain Courtois.

De zwakke prestaties van enkele cdH-schepenen in de vorige legislatuur zouden aan de basis van deze beslissing liggen. Vooral schepen Bertin Mampaka, tweede op de cdH-lijst, kwam verschillende keren negatief in het nieuws. Mampaka bracht in 2011 een bezoek aan de beruchte generaal Khaddafi in Libië. In 2009 stapte hij naar de rechtbank omdat hij naar eigen zeggen door een partijgenoot was opgesloten in de kelder van een Brussels restaurant. Daarnaast zou een zuiveringsritueel door een sjamaan hebben uitgewezen dat Mampaka’s kabinet behekst was.

De eigenlijke reden waarom het cdH bij het grof huisvuil werd gezet, lag elders. Meerbepaald: bij de Brusselse lijsttrekster, Joelle Milquet. Zij verloor na 12 jaar het cdH-voorzitterschap aan Benoît Lutgen. Na de Grote Verkiezingen in 2014 riskeert ze ook uit de regering te vallen. In dat geval vormt het Brusselse burgemeesterschap in 2018 haar laatste strohalm. En die strohalm heeft de PS nu vakkundig afgeknipt. Waar Philippe Moureaux in Molenbeek vervolgens de rekening voor betaalde.

De cdH kan zich aan één ding optrekken: hun gedurfde hoofdkantoor in de Brusselse Tweekerkenstraat, vlakbij het parlement. (Let op het ene raampje dat rechtsboven openstaat.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: